Spelsysteem/verzorging

TOTAAL WEDUWSCHAP

De duiven worden sinds seizoen 2015 op totaal weduwschap ingespeeld. Eén van de belangrijkste redenen om dit te gaan doen is dat weduwschap wat minder tijdrovend is, en dat de duiven wat makkelijker kunnen worden klaargemaakt voor een vlucht.Op de marathon word gevlogen op nest, dit varieert van eitjes van een dag of 8 tot jongen van een dag of 14.

NESTSPEL

De eerste overnachtvlucht gaan de duiven mee op weduwschap. Daarna worden ze op nest gespeeld. De reden daarvoor is, dat het bijna niet mogelijk is de duiven tot het einde van het seizoen gemotiveerd te houden. Door de combinatie weduwschap en nestspel hoop ik voldoende motivatie op de duiven te houden. In principe gaan alleen 2-jarige en oudere duiven mee op de overnacht. Jaarlingen worden opgeleerd op de programmavluchten. Ook gaan ze mee op de dagfond, mits het weer het toelaat. Ze hoeven het niet te zwaar te hebben! Dit dan 1 keer in het seizoen. De jaarlingdoffers, die mij aanstaan blijven in principe zitten. Als tweejarige zullen zij dan 2 keer aan de bak moeten op de overnacht. De jonge duiven worden afgericht op de jonge duivenvluchten en de natour. Prijs vliegen is geen must, wel dat ze fit weer komen. Afsluitende vlucht is dan Morlincourt +/- 440 km.(Mits het weer goed is).

Verzorging

Medische begeleiding: Omdat ik een ongelofelijke hekel heb aan veel medicatie probeer ik duiven te kweken met een hoge weerstand. Ik gebruik het natuur produkt Bio-Beven een homeopathisch middel op basis van zuren (w.o. mierenzuur en citroenzuur) dit gebruik ik in de wintertijd alle dagen, en tijdens het vliegseizoen als de duiven terug komen van de vlucht zondag en maandag. Dit doe ik als ze toch iets hebben op gelopen in de mand, dan wordt dit direct weer de kop ingedrukt. Dit haal ik bij mijn leermeester A.P.Overwater te Strijen. Daarentegen denk ik niet dat je ze compleet zonder medicatie een heel seizoen op topniveau kan draaien. Ik wil graag de medische begeleiding beperken tot een minimum. Ik laat de duiven voor de kweek, vluchten, en voor de eerste overnachting controleren door een goede dierenarts ik doe dat bij Nanne Wolf of Jelle Jellema. Voeding: Omdat de duiven 1x per dag moeten trainen zullen ze goed en gevarieerd moeten eten. Ik heb gekozen voor de Koopman All-in one mengeling van Beyers. Deze mengeling word het hele jaar door gegeven en word naar behoefte “lichter” gemaakt met gerst en paddy. De laatste 6 voedingen bestaat de voeding uit 100% Koopman All-in one en indien nodig aangevuld met een energie mengeling….